nota kaki

Maaf..kalau penggunaan bahasa malaysia dan bahasa inggeris saya salah didalam semua entry blog ini.Saya manusia yang masih belajar.Sekiranya terlintas anda membaca sebarang penggunaan ayat yang salah.Sila tegur dgn meninggalkan komen ya.Janganlah berlalu dgn wajah sinis mengata saya yang masih belajar.Mungkin saya tak nampak.Tetapi Allah melihat.Sharing is caring.Berkongsi ilmu itu perlu.Hanya dengan teguran manusia boleh belajar. Terima Kasih.

Friday, May 13, 2016

Pernah tak korang rasa...dah give up...dah hilang keyakinan diri..dah tak percaya pada orang lain..dah tak percaya ada cinta yang boleh wujud dlm hati kita pada orang...dimana kita ingat hati kita hanya utk org terdahulu...hurmm..mesti korang pernah rasa kan...

Kepada sesiapa yang baca blog ini dari mula...atau sesiapa yang mengikuti blog saya dr yang asalnya..mesti tawu pengalaman yang saya lalui...ditinggalkan seseorang yang saya yakin akan sayangkan saya sampai bila..lebih teruk lagi ditinggalkan tiba2 kemudian 2 minggu selepas itu kembali dgn memberi kabar berita dia dah kepunyaan org lain..

Sakit...yer siput akui sakit..sebb keyakinan itu direntap mcm tue saja..hampir siput menyerah kalah..tewas dgn perasaan sendiri..give up utk bangkit semula..hilang fokus...menjadi insan yg sgt lemah..tapi alhamdulillah..lama2 perasaan tue hilang dan siput dpt bangun sedikit demi sedikit..

Tak mudah utk bangun dan terus berlari sebenarnya...ianya mengambil masa yang sedikit lama..sedar tak sedar hampir setahun berlalu...dan bukan sedikit hikmah saya dapat dari kesakitan dulu...
Mengagumi mereka yang punya segalanya...tapi masih tunduk merendah diri dan tidak sesekali bongkok bersuara menyuarakan pendapat yang kadangkala mampu melenyapkan kebijaksanaan yang mereka ada...

Pendapat yang disuarakan mungkin menunjukan mereka bijak berfikir...tapi ianya menunjukan kebongkakan seorang manusia yang tidak sedar
Beside ur lips, where is the favourite spot to get kissed?

the back of my neck? haha


How did u feel when u woke up this morning?

excited..can't wait to see tomorrow :) ngee~


Who was the last person/people you took photo with?

deanna


Would you consider urself spoiled?

yup..owez?


Have u ever had a best friend who was of the opposite sex?

xpenah kot..aku xde besfren pun..


Do you want someone to be dead?

ade kot..hahaha


What does your last text message say?syg..


What are you thinking right now?

tomorrow :)


Do you want someone to be with you right now?

yes..200%time jenjalan dlm blog org lain aku terjumpa ni dlm blog si zach..so da dia kata sesapa ak wat tag ni bleh..jadi aku kopi pes jerk lah...hehehe


What was the time you went to bed last night?

pukul 2pagi kut..sebb nak tido awal sket ada org tuh suh pegi mandi pulak..sudahnya kena mandi dulu la baru tido...


Where did you buy the tee you are wearing now?

jusco kut...


Is someone on your mind right now?
xxxxxxxx


Who was the last person who text you?

- My fav stalker - via fb
This entry dedicated to Cik Seri Manja...

Hey...

How r u...hope u really ok there..just want u to know i really worried about u..but i cant tell u that rite..i wish u know..i wish i can be with u now..but i know i cant..u not allowed me to be with u...u not allowed me to care more about you...most important...i know u still not trust me...its really hurt as a frend u know... :)

But i know..u have ur own reason rite..i know i cant push u to trust people..


Terbaca posting ni dr blog cikgu zubir kat sini 

hanya beberapa baris kata namun ianya mampu membuatkan seseorang itu menangis....

Bila mak kata dia teringat, kita jawab kita sibuk sangat.
Bila ayah kata dia rindu, kita jawab nantilah hujung minggu.
Bila mak minta kita pulang, kita jawab kita belum lapang.
Bila ayah minta kita singgah, kita jawab kerja kita belum selesai.
Bila hati kita terguris, kita kata “Mak memang tak pernah faham”.
Bila hati kita terhiris, kita kata “Ayah memang tak ambil kisah”.

Tetapi

Bila hati mak kita terguris, mak kata “Tak apa, dia masih muda”.
Bila hati ayah kita terhiris, ayah kata “Tak apa, belum sampai akalnya”.
Bila kita menagis tanda lapar, mak berlari bagai hilang kaki.
Bila kita merintih tanda derita, ayah bersengkang mata bagaikan tiada lena.
Bila kita sedih kerana gagal, mak setia membekalkan cekal.
Bila kita pilu kerana kecewa, ayah teguh berkata dia tetap bangga.Fikir2lah

and this is my version..


hanya beberapa baris kata namun ianya mampu membuatkan aku terdiam dan mungkin menangis....(ok mungkin disin sebb ego xnak ngaku..)huhu

Bila mak kata dia teringat, kita jawab kita sibuk sangat.
Selalu aku lepas jwp mcm tue mesti xsenang duduk..selalu lepas 5 minit aku akan terus call balik..walau aku busy..
Bila ayah kata dia rindu, kita jawab nantilah hujung minggu.
Dia tak cakap..dia terus je turun sini...
Bila mak minta kita pulang, kita jawab kita belum lapang.
Mak selalu cakap..balik habis beras saja..tapi hari2 suruh adik aku tanya bila aku balik..
Bila ayah minta kita singgah, kita jawab kerja kita belum selesai.
Hoh berani tak singgah..rugi kalo tak singgah...selalu  yang abah suruh..selalunya ada advantagesnya..
Bila hati kita terguris, kita kata “Mak memang tak pernah faham”.
Bila hati kita terhiris, kita kata “Ayah memang tak ambil kisah”.

Tetapi

Bila hati mak kita terguris, mak kata “Tak apa, dia masih muda”.
Bila hati ayah kita terhiris, ayah kata “Tak apa, belum sampai akalnya”.
Bila kita menagis tanda lapar, mak berlari bagai hilang kaki.
Bila kita merintih tanda derita, ayah bersengkang mata bagaikan tiada lena.
Bila kita sedih kerana gagal, mak setia membekalkan cekal.
Bila kita pilu kerana kecewa, ayah teguh berkata dia tetap bangga.Fikir2lah

Kesah tah apa apa

Watak 2 dlm senario nie : Encik K dan Cik P

Encik K - customer kepada Majikan Cik P

Cik P - Salah seorang director kepada salah satu syarikat yang merupakan customer lama kepada Majikan Encik K. syarikat Cik P ( dimana dia adalah salah sorg director ) adalah bisnes keluarga. Jadi dia bukan secara langsung bekerja tetap di Syarikatnya..Tetapi perkerjaan tetap Cik P adalah dgn Majikannya sekarang - sebagai kerani. Or Tukang Jawap Telepon. Alasannya, Cik P tidak bekerja tetap dgn syarikat sendiri kerana tidak mahu bergaduh adik beradik.

Satu Hari...

Encik K dengan berlagaknya menghubungi majikan Cik P dimana Cik P yang melayannya..Tetapi disebab salah orang lain. Encik K telah secara kasarnya mengherdik Cik P macam Cik P nie bodoh gila..(yelah Cik P kan kerani ) ..seolah olah dia hebat gila n gajinya lebih bagus dari Cik P. Tanpa dia sedari.. Cik P adalah customernya sendiri.. Disebabkan tidak berpuas hati dengan cara Encik K. Cik P berazam untuk membatalkan semua urusan perniagaan syarikatnya sendiri dengan majikan Encik K.

Persoalan gua sekarang : - Apa perasan Encik K kalau dia tawu Cik P ( org yg dia pandang rendah , pandang mcm bodoh gila ) tue adalah one his company loyal customer?

Tapi teladan yg kita dpt dr kisah nie...Janganlah layan orang lain kasar sangat. Mati pun nanti orang lain yang akan kebumikan kita..Jangan belagak menghina orang. Kekadang orang yg kita perleceh / hina adalah salah pelanggan kita sendiri. Dunia nie kechik, pegi sana pegi sini berjumpa jugak..

So Kepada company Encik K - Syarikat Cetak Guruh - no more business with you guys.
Aku berubah..

Kau berubah..

Dia berubah..

Kerana sesuatu yang baik..

Kerana sesuatu yang buruk..

Pilihan di tangan kita..

Kita bukan Tuhan untuk menghukum diri kita..diri dia..dia kamu..